Hela sortimentet

Visa som Rutnät Listvy

33 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
 1. Art.nr: 1292x1
 2. Art.nr: 1856
 3. Art.nr: 1913
  Lakritsextraktspulver (ej EKO) 1kg
  Lakritsroten är en art i familjen ärtväxter, och extraktet från denna utgör basen i riktigt lakritsgodis.

  Vad är egentligen lakrits?

  I Sverige konsumerar vi ca 1 kilo lakrits per person och år vilket är betydligt mer än i övriga Europa. Varför just detta svarta livsmedel har en sådan effekt på oss nordbor, är det ingen som riktigt vet. Vad man däremot vet är att lakrits kommer från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra), som ingår i familjen ärtväxter. Den är en 1-2 meter hög buskliknande växt som finns från östra och södra Europa ner till Asien och dessutom odlas den i Frankrike och Tyskland. Den har odlas i Europa sedan 1200-talet och den måste vara minst tre år gammal innan den kan skördas.

  Den växer med meterlånga rötter och det är just roten som används i drycker, godis, läkemedel eller tobak. Lakrits kan antingen ha en söt eller salt smak och den tillhör våra äldsta och vanligaste aromer. I torkad form kan lakritsrot hittats i hälsofackhandeln och i Kina har den länge använts inom kinesisk medicin. Som läkeväxt har den faktiskt 4000 år på nacken och tidigare fanns den på apoteken i Sverige.

  Hur ska jag använda lakritsrotspulver?

  Pulvret kan brukas i te, lakritsshots, fudge, kola och andra bakverk och det sägs faktiskt smaka som turkisk peppar.


  Innehåll: Ekologisk* pulveriserad lakritsrot. (Glycyrrhiza glabra). *EU-ekologisk.
  Raw food-kvalitet: ej garanterad.
  Ursprung: Egypten, ompackade i Sverige.
  Användning: Exempelvis i örtteer, eller i bakverk och glass
 4. Art.nr: 1037x5
  Lucumapulver RAW&EKO 5kg
  Vad är lúcuma?

  Lúcuma är den delikata frukten från ett subtropiskt träd som växer högt upp bland Andernas bergstoppar – främst i Peru, men även i Ecuador och Chile. De extremt tåliga träden frodas på upp till 2 400 meters höjd och kan bli över 500 år gamla och fortfarande bära frukt. Lúcuman hade en stor kulturell betydelse redan för det gamla inkafolket, som använde den både som föda, valuta och för spirituella ändamål. Frukten ansågs vara mycket värdefull och fick redan under antiken benämningen inkaguld. Och det är inte så svårt att förstå varför. Under Lúcumafruktens oansenligt gröngula skal döljer sig nämligen en riktig smakskatt. Det läckert guldgula fruktköttet har en len och fyllig, sirapsliknande arom som gör sig utmärkt som smaksättare och naturligt sötningsmedel i bland annat glass, smoothies, bakverk och desserter.

  Lúcuma som hälsofrämjare

  Men lúcuman är inte bara god, den är dessutom rik på både fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler (C- och B-vitaminer), betakaroten, kalcium, fosfor och järn. Lúcumapulvret innehåller allt det nyttiga och goda från frukten, bara i en mer koncentrerad form – och det finns inga gränser för vad du kan använda det till.

  Användning

  Överraska till exempel familj och vänner genom att bjuda på smarriga råa kakor eller tryfflar och låt dem gissa var den den härliga smaken kommer ifrån. Lúcumans mjuka sötma gör den dessutom till ett ypperligt alternativ till vanligt socker och pulvret passar perfekt att strö över morgongröten eller för att ge proteindrinken en extra boost med både smak och nyttigheter efter träningen.
 5. Art.nr: 1938
  Näringsjästflingor Super Engevita Vitamin D 100g
  Engevita näringsjäst berikad med vitamin D och B12
  Marigold Super Engevita Vitamin D näringsjäst utgör en fantastiskt smakrik källa av vitamin D, B-vitaminer och zink! Engevita näringsjäst är en matvara grodd på berikad melass som framtagits under noggrant kontrollerade förhållanden, tillsammans med jäst behandlad med ultraviolett ljus för att på ett naturligt sätt höja halten av D vitamin. Dessutom är produkten GLUTENFRI och LÄMPLIG FÖR VEGANER.


  Typiska Näringsvärden per 100g per 5g portion % av DRI* per 5g
  Energi 1435 kJ
  343 kcal 72 kJ
  17 kcal
  Fett 4 g 0.2 g
  -varav mättat 1 g <0.1 g
  Kolhydrater 16 g 0.8 g
  -varav socker 10 g 0.5 g
  Fibrer 21 g 1.1 g
  Protein 50 g 2.5 g
  Salt 0.25 g 0.01 g
  Tiamin (B1) 14 mg 0.7 mg 46%
  Riboflavin (B2) 56 mg 2.8 mg 200%
  Niacin (B3) 266 mg 13.3 mg 83%
  Pantotensyra (B5) 99 mg 5.0 mg 83%
  Pyridoxin (B6) 23 mg 1.2 mg 86%
  Cyanokobalamin (B12) 108 mcg 5.4 mcg 216%
  Vitamin D 100 mcg 5 mcg 100%
  Folsyra 2.150 mg 0.108 mg 54%
  Zink 247 mg 12.4 mg 124%
  *DRI=Dagligt referensintag

  Undvik att överstiga 25 mcg vitamin D om dagen.  Ingredienser: Torra inaktiva jästflingor, vitamin D jäst (bägge från Saccharomyces cerevisiae, helt fri från Candida albicans).

  Innehåller 20 portioner.

  Förvaras torrt och svalt. Öppnad förpackning återförsluts med plastlocket och förbrukas innan utgångsdatumet.  Men vad är näringsjäst egentligen?

  Flingorna består av torkad jäst. Jäst är ofta det som är pricken över i:et i degen, som gör den porös och som tar fram aromen. Den bryter ner stärkelsen och sockret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden bildar i sig små luftbubblor som gör att degen jäser och får volym. Bröd har bakats i Sverige sedan 1000-talet men först på 1700-talet började öljäst att användas och hundra år senare utvecklades jäst. Jäst är egentligen en encellig svamp av stammen Saccharomyces cerevisiae. Cellen består av proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, vatten och B-vitaminer. Det flesta proteiner förekommer som enzymer och de har betydelse för jäsningsprocessen. Jästceller förökar sig snabbt och de blir aktiva igen i degspadet och jäser till en temperatur av 50 grader.
Visa som Rutnät Listvy

33 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering