Hela sortimentet

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 193-240 av 518

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. Art.nr: 1627x2
    Kakaosmör Wafers -  Pellets RAW&EKO
    100% raw kakaosmör från Pangoakollektivet i Peru
    Från Peru kommer detta riktigt fina kakaosmör som pressats varsamt från råa kakaobönor. Smöret har den speciella karakteristikan hos verkligt rått kakaosmör som gör att det smälter lite långsammare, stelnar snabbare och har en mer distinkt fet smak.

    Kakaosmör till chokladtillverkning
    Kakaosmör, eller kakaofett, är en vit massa som finns inuti kakaobönan och som kan kallpressas och användas till chokladtillverkning. Kakaobönorna, som ger upphov till kakaosmöret, växer på kakaoträdet (Theobroma cacao) och kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, men odlas sedan koloniseringen av jordklotet även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen. Nederländerna är det land som importerar mest kakaobönor och exporterar mest kakaosmör. Även om choklad associeras med något brunt, så är kakaosmöret vitt precis som vanligt smör. Det används för att ge struktur, smak och doft till choklad.

    Fetterna i kakaosmör
    Av fettsyrorna i kakaosmör så är 60 procent mättade och består av stearinsyra och palmitinsyra. Kakaosmör kan användas i kosmetika, tvål, lotion och hudvårdsprodukter. Kakaosmör är ett bra och dyrt fett. Därför byter många chokladproducenter ut kakaosmöret mot billigare vegetabiliska fetter. Dock får choklad där mer än 5 procent av produktens slutvikt bytts ut mot annat fett inte heta ?choklad? enligt ett EU-direktiv. Choklad av bra kvalitet byter aldrig ut något av kakaofettet.

    Kakaosmör som hudvård
    Vid behandling av hudproblem, som eksem, kan kakaosmör brukas eftersom den skapar en barriär mellan den skadade huden och omvärlden. Kakaosmör påstås vara bra som fuktighetskräm då den hjälper huden att hålla sig mjuk och smidig. Kakaosmör har sin smältpunkt vid människans kroppstemperatur och kan därför lätt tas upp av huden. Om man har fet hud är kakaosmör oftast ingen bra idé, eftersom fettet då täpper till porerna. Torr hud på till exempel armbågar har bättre nytta av smöret. Kakaosmöret kan också ge en bra bas till tvålar som då löddrar bra med stora bubblor.

    Under graviditeten kan kakaosmör användas för att förebygga och behandla hudbristningar som ofta bildas. Men även bland icke-gravida har massage med kakaofett/olja blivit populärt.

    Hur använder jag kakaosmör?
    Kakaosmöret smälter lätt i vattenbad när det delas upp i mindre bitar. Man kan exempelvis riva så mycket kakaosmör man behöver på ett rivjärn. Sedan används fettet exempelvis i rå godistillverkning eller kalla dessserter.

    Kakaosmöret består av väldigt stabila fetter med naturliga antioxidanter vilket gör att den har en hållbarhet på flera år! Ingredienser: Ekologiskt kallpressat kakaosmör
    Ursprung: Peru
    Förvaring: Mörkt, torrt och svalt

    Näringsvärde per 100 g
    Energivärde: 3768 kJ / 900 kcal
    Fett: 100 g
    - varav mättat fett: 71,43 g
    Kolhydrater: 0 g
    varav sockerarter: 0 g
    Protein: 0 g
    Salt: 0 g
    Fiber: 0 g
  2. Art.nr: 1627x5
    Kakaosmör Wafers -  Pellets RAW&EKO 5kg
    Utvinning och historia

    En av de tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till Mayaindianerna, som intog en kakaodryck vid sina giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i mer än hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där framför allt de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker både för smakens och hälsans skull. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig genom större delen av kontinenten till London.

    Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att fermenteras, vilket brukar ta ett par dagar. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna. Nästa steg i processen är att plocka bort både skalen och nibbs, och kakaosmöret framställs genom att man pressar ihop massan som återstår. Smöret rinner då ut och kakaopastan återstår.

    Användning och recept

    Kakaosmör är med sin ljuvligt tunga arom och lätt bittra smak idealiskt för att göra chokladkakor – nyttiga sådana, såklart (du lägger helt enkelt bara till kakaopulver). Tycker du att smaken blir lite väl bitter kan du söta upp den med lite kokosnötnektar, fruktpulver eller torkade bär. Kakaosmör är dessutom bra för huden och kan användas som massageolja eller hudkräm.


    Näringsinnehåll per 100g

    % av RDI per 10 g
    Energi (g.)
    Protein (g.) 0.0 g
    Kolhydrater 0.0 g
    varav sockerarter 0.0 g
    Fett (g.) 100 g
    varav fleromättat 3.0 g
    Fibrer (g.) 0.0 g
    Natrium (g.) 0.0 g
    Vitamin E (mg)td> 1.8 mg 1.50%
    Vitamin K (mcg) 24.7 mcg 3.29%
    Choline 0.3 mg
    Total Omega-3 fatty acids 100 mg
    Total Omega-6 fatty acids 2800 mg
  3. Art.nr: 1292x1
  4. Art.nr: 1856
  5. Art.nr: 1488
    Kelppulver ME RAW&EKO 125g
    Vad är kelp och vad är kombu?

    Kombu är en brunalg som växer i varma, näringsrika, grunda vatten i kustregioner. Den växer snabbt och vissa arter kan bli upp till 80 meter höga. Därför är den lätt att skörda och den har flera användningsområden.

    Kelp är benämning på den torkade och malda kombun.

    Alginat som utvinns ur kelp används inom livsmedelsindustrin som förtjockningsmedel i glass, sylt och tandkräm. Kelp innehåller också höga halter glutamat som är en känd smakförstärkare i livsmedel (ej att förväxla med den kemiskt mindre trevliga varianten av glutamat, den som finns i kelp är helt naturlig).

    Näringsinnehåll i kelp

    Algen är rik på mineral och spårelement som fosfor, koppar, kalcium, natrium, zink, A, B, C och E-vitamin, som den upptar ur det omgivande vattnet. Kelp anses vara ett av de mineralrikaste livsmedlen som finns. Framförallt är algen rik på jod (573 µg/g) som normaliserar produktionen av sköldkörtelhormoner och skyddar sköldkörteln, som också ansvarar för reglering av kroppstemperatur och kroppens metabolism.

    Jod i naturlig form anses också upptas bättre av kroppen än den jod som finns i kemiskt framställda preparat. I Skandinavien är jodbrist utbrett, eftersom vi inte konsumerar så stora mängder fisk, som till exempel i Japan.

    Hur använder jag kelppulver?

    Pulvret kan strös i sallader, soppor eller användas som krydda i matlagningen för en kryddig havsaroma. Det går lika bra att blanda det i vatten eller juice och dricka det som det är och kroppen kommer tacka dig för all näring.

    Att mixa en halv till en tesked kelppulver i en smoothie är ett väldigt lätt sätt att få i sig sina alger utan att det märks särskilt mycket. Det kan också vara gott att använda kelp som salt i röror ger en liten havssmak och det kan vara passande ibland. Till exempel när man lagar maki eller tonfisk.
  6. Art.nr: 1474x5
    Kelppulver RAW&EKO 5kg
    Vad är kelp och vad är kombu?

    Kombu är en brunalg som växer i varma, näringsrika, grunda vatten i kustregioner. Den växer snabbt och vissa arter kan bli upp till 80 meter höga. Därför är den lätt att skörda och den har flera användningsområden.

    Kelp är benämning på den torkade och malda kombun.

    Alginat som utvinns ur kelp används inom livsmedelsindustrin som förtjockningsmedel i glass, sylt och tandkräm. Kelp innehåller också höga halter glutamat som är en känd smakförstärkare i livsmedel (ej att förväxla med den kemiskt mindre trevliga varianten av glutamat, den som finns i kelp är helt naturlig).

    Näringsinnehåll i kelp

    Algen är rik på mineral och spårelement som fosfor, koppar, kalcium, natrium, zink, A, B, C och E-vitamin, som den upptar ur det omgivande vattnet. Kelp anses vara ett av de mineralrikaste livsmedlen som finns. Framförallt är algen rik på jod (573 µg/g) som normaliserar produktionen av sköldkörtelhormoner och skyddar sköldkörteln, som också ansvarar för reglering av kroppstemperatur och kroppens metabolism.

    Jod i naturlig form anses också upptas bättre av kroppen än den jod som finns i kemiskt framställda preparat. I Skandinavien är jodbrist utbrett, eftersom vi inte konsumerar så stora mängder fisk, som till exempel i Japan.

    Hur använder jag kelppulver?

    Pulvret kan strös i sallader, soppor eller användas som krydda i matlagningen för en kryddig havsaroma. Det går lika bra att blanda det i vatten eller juice och dricka det som det är och kroppen kommer tacka dig för all näring.

    Att mixa en halv till en tesked kelppulver i en smoothie är ett väldigt lätt sätt att få i sig sina alger utan att det märks särskilt mycket. Det kan också vara gott att använda kelp som salt i röror ger en liten havssmak och det kan vara passande ibland. Till exempel när man lagar maki eller tonfisk.

    Här är ett recept inspirerat av Alissa Cohens bok Living on Live food:

    RÅ BLOMKÅLSKRÄM MED KELP (ca 4 pers)

    1 dl linfrön
    (blötlagda 1 timme)
    2 dl vatten
    2 tsk miso
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk kelppulver
    1/2 blomkålshuvud
    1/2 blomkålshuvud
    2 msk tahinijuice från 2 citroner

    Blötlägg linfröna i vattnet i 1 timme. Stoppa sedan i en mixer med blomkål, tahini, citronjuice, miso, vitlök och kelp, och kör tills det blir en slät kräm. Ät krämen till sallad, bröd eller annat.


    Innehåll: Pulver av torkad kombualg, kelp (Ascophyllum nodosum).
    Raw food-kvalitet: Ja
    Ekocertifiering: EU-ekologisk
    Ursprung: Kanada


    Näringsinnehåll per 100 g

    Energi 1607 kJ/381 kcal
    Fett 3,6 g
    - varav mättat 1 g
    Kolhydrater 62,8 g
    -varav sockerarter 1,2 g
    Protein 4,9 g
    Fiber 8,4 g
    Salt 0,01 g
  7. Art.nr: 1360x2
    Kokoschips Rostade EKO 2kg
    Kokoschips - ekologiska och rostade
    Kokosnöten, som egentligen klassas som en s.k. stenfrukt, har gett upphov till en rad olika livsmedel och användningsområden. Kokospalmens frukter är unika med att exempelvis innehålla en stor mängd vätska - kokosvatten - i sitt inre. Detta tappas och säljs över hela världen. Kokosköttet kan malas och pressas med hett vatten för att tillverka kokosmjölk och kokosgrädde. Ur kokosköttet pressas också kokosolja, som kan användas i allt från stekning och bakning till hudvårdsprodukter och smörjning. Det yttre skalet på kokosnöten kan användas som fiber för dörrmattor och borstar, och av det inre skalet kan man tillverka skålar, skedar och smycken.

    Våra smarriga rostade kokoschips tillverkas genom att färskt kokoskött skivas i tunna strimlor, varefter det rostas försiktigt för att få en perfekt avvägd smak av kokosarom, krämighet och den rostade tonen.

    Näringsinnehåll i kokoschips
    Kokoschipsen består enbart av kokoskött. Torkat kokoskött innehåller ungefär en tredjedel fett och en tredjedel kolhydrater. Proteinmängden är ca 4 g per 100 gram kokoschips och innehållet av järn är ca 2 mg/100 gram, vilket motsvarar ca 25% av dagsbehovet.
    Över 90% av fettet i kokosen är mättat och detta gör att fettet är stabilt även vid kraftig uppvärmning. Kanske har du hört att man ska undvika mättat fett? Visst ligger det något i det, men det mättade fettet i just kokos består till störst andel av laurylsyra. Denna fettsyra har en mellanlång molekylstruktur och anses vara det mättade fett som är lättast att bryta ned. Den menas också ha antimakrobiella och antifungala egenskaper. Latinskt namn: Cocos nucifera
    Ingredienser: ekologiska rostade kokoschips Ursprung: Sri Lanka. Förvaring: Förvaras torrt och svalt

    Näringsvärde per 100 g
    Energi 2412 kJ/576 kcal
    Fett 44,48 g
    - varav mättat 39,44 g
    Kolhydrater 46,68 g
    -varav sockerarter 34,62 g
    Protein 4,74 g
    Fiber 11,24 g
    Salt 160 mg
  8. Art.nr: 1383
    Kokoschips Rostade Premium ME EKO 250g
    Kokoschips - ekologiska och rostade
    Kokosnöten, som egentligen klassas som en s.k. stenfrukt, har gett upphov till en rad olika livsmedel och användningsområden. Kokospalmens frukter är unika med att exempelvis innehålla en stor mängd vätska - kokosvatten - i sitt inre. Detta tappas och säljs över hela världen. Kokosköttet kan malas och pressas med hett vatten för att tillverka kokosmjölk och kokosgrädde. Ur kokosköttet pressas också kokosolja, som kan användas i allt från stekning och bakning till hudvårdsprodukter och smörjning. Det yttre skalet på kokosnöten kan användas som fiber för dörrmattor och borstar, och av det inre skalet kan man tillverka skålar, skedar och smycken.

    Våra smarriga rostade kokoschips tillverkas genom att färskt kokoskött skivas i tunna strimlor, varefter det rostas försiktigt för att få en perfekt avvägd smak av kokosarom, krämighet och den rostade tonen.

    Näringsinnehåll i kokoschips
    Kokoschipsen består enbart av kokoskött. Torkat kokoskött innehåller ungefär en tredjedel fett och en tredjedel kolhydrater. Proteinmängden är ca 4 g per 100 gram kokoschips och innehållet av järn är ca 2 mg/100 gram, vilket motsvarar ca 25% av dagsbehovet.
    Över 90% av fettet i kokosen är mättat och detta gör att fettet är stabilt även vid kraftig uppvärmning. Kanske har du hört att man ska undvika mättat fett? Visst ligger det något i det, men det mättade fettet i just kokos består till störst andel av laurylsyra. Denna fettsyra har en mellanlång molekylstruktur och anses vara det mättade fett som är lättast att bryta ned. Den menas också ha antimakrobiella och antifungala egenskaper. Latinskt namn: Cocos nucifera
    Ingredienser: ekologiska rostade kokoschips Ursprung: Sri Lanka. Förvaring: Förvaras torrt och svalt

    Näringsvärde per 100 g
    Energi 2412 kJ/576 kcal
    Fett 44,48 g
    - varav mättat 39,44 g
    Kolhydrater 46,68 g
    -varav sockerarter 34,62 g
    Protein 4,74 g
    Fiber 11,24 g
    Salt 160 mg
  9. Art.nr: 2093x5
    Kokosmjölkpulver EKO 5kg
    Kokosmjölkpulver
    Vårt kokosmjölkspulver kommer precis som all vår fina kokos ifrån våra samarbetspartners i Sri Lanka. Många kokosmjölkspulver innehåller olika tillsatser främst för att undvika att den klumpar sig, vi vill så mycket vi bara kan undvika tillsatser och därför är vårt pulver inte alls i lika fin pulverform som andra kanske har men går enkelt att få medgörligt genom att mosa ner med en sked eller liknande.

    Pulvret tillverkas genom att man först utvinner kokosmjölk ur de hela kokosnötterna och efter det så hettas det upp och kyls ner tills det till slut blir ett pulver.

    Kokosmjölkspulvret har många användningsområden, främst så är det en populär smaksättning i det asiatiska köket och du kan enkelt göra egen curry genom att blanda pulvret med kryddor och ha som bas i grytor mm. Många tar med sig pulvret när man ska ut på vandring då det är mycket enkelt att göra sin egen kokosmjölk bara genom att blanda upp det med vatten. Lätt och smidigt!

    Du kan helt enkelt använda pulvret på samma sätt som du använder vanlig kokosmjölk och du bestämmer tjockleken själv genom hur mycket pulver i förhållande till vätska du tar.

    Latinskt namn: Cocos nucifera
    Ingredienser: pulver av ekologisk kokosmjölk
    Ursprung: Sri Lanka
    Förvaring: Förvaras torrt och svalt.

    Användning: Använd som vanlig kokosmjölk genom att blanda pulver med vatten (ca 5 msk pulver till 4 dl vatten kan vara en lagom måttstock) Tar du mindre pulver får du kokosgrädde som kan användas i efterrätter. Använd i matlagning, drycker som varm choklad eller vegansk milkshake eller ge en tropisk kokossmak till smoothies.

    Näringsvärde per 100 g:
    Energivärde: 2667kJ/637 kcal
    Fett: 50,1 g
    - varav mättat fett: 40 g
    Kolhydrater: 40,25 g
    - varav sockerarter: 8,75 g
    Fibrer: 0 g
    Protein: 6,25 g
    Salt: 125 mg
  10. Art.nr: 1056
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 193-240 av 518

Sida
per sida
Sätt fallande sortering