Hela sortimentet

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-48 av 126

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. Art.nr: 1970x2
    Amarant EKO 2kg
    Ekologisk amarant - glutenfri, proteinrik och med många användningsområden!
    • I korthet
    • Ekologiskt, glutenfritt, veganskt
    • Amarant är rik på protein och innehåller aminosyran lysin (viktig för muskeltillväxt)
    • Rik på vitaminer och mineraler (i synnerhet mangan)
    • Lättsmält för kroppen
    • Producerad under rättvisa förhållanden i kooperativ
    Amarant och dess historia
    Amaranten har sitt ursprung i Centralamerika och de tropiska delarna av Sydamerika och var för urbefolkningen Aztekerna det sannolikt viktigaste livsmedlet. Man uppskattar att ungefär 80% av deras kaloriintag kom från amaranten, fram tills spanjorernas ankomst, då odlingen förbjöds. Men den var inte bara ett baslivsmedel för Aztekerna, amaranten hade också en viktig roll i tillagandet av rituella drycker och rätter. Ett sätt att använda amaranten, som lever kvar än idag, är att rosta eller poppa fröna och blanda dem med honung eller melass. Denna blandning formas sedan till kakor som stelnar. Idag odlas amarant ännu inte i någon jämförelsevis stor skala, men länder såsom Mexico, Guatemala och Peru står för den största andelen av odlingen.
    Näringsinnehållet hos amaranten
    Amaranten har bland annat ett högt proteininnehåll (14% i okokt, 9% i kokt), och innehåller aminosyran lysin som inte finns i många andra liknande grödor. Fröet har också ett bra innehåll av mineraler, och innehåller en imponerande mängd av mineralen mangan, som är viktig för metabolismen och för antioxidantsystemet.
    Hur använder jag amarant?
    Amarant kan tillagas på flera olika sätt. Den kan kokas och blandas ned i en sallad, soppa eller gryta. Du kan koka den till en gröt och blanda ned frukter, chiafrön, solrosfrön och liknande. Eller laga till den och ha den som ett separat tillbehör till maten, som ris eller potatis. En unik egenskap med amaranten är att den också går att "poppa", som popcorn. Du kan kanske inte äta den som popcorn eftersom fröna är så små, men dessa kan användas till att göra bars eller som i Centralamerika, göra amarantkakorna alegría med honung eller melass.
    popcorn. Du kan kanske inte äta den som popcorn eftersom fröna är så små, men dessa kan användas till att göra bars eller som i Centralamerika, göra amarantkakorna alegría med honung eller melass.Innehåll: AmarantfröRaw food-kvalitet: JaEkocertifiering: Ja, EU-ekologisk
  2. Art.nr: 1341x2
  3. Art.nr: 1544x5
    Fikon Lerida EKO 5kg
    Honungsöta spanska fikon lerida, alldeles perfekta i desserter och frukostar!
    Visst är fikon fantastiska
    Fikonträden (Ficus carica) är en av de äldsta trädarter som människor odlat och brukat. Det finns över 250 olika arter, och de kan bli flera hundra år gamla. Sedan tusentals år tillbaka finns fikonträd över hela jorden och redan under antiken började fikon användas som föda.

    Fikon står för välstånd och fruktbarhet. Vi älskar att äta dem som de är, och öppnar vi en påse blir den sällan lämnad innan den är helt slut...

    Fikonens näringssammansättning
    Fikon anses vara en av de äldsta frukterna. De är rika på kolhydrater, är basiska, innhåller fiber och enzymer som stödjer matsmältningen. Amerikanska studier av fikon visar även att de innehåller stora mängder antioxidanter som skyddar våra celler. Fikon är också en källa till kalcium som behövs för att bibehålla normal benstomme.

    Hur använder jag torkade fikon?
    Färska fikon går inte att få tag på under hela året, men i torkad form håller de länge och smakar riktigt gott. Smaken är söt och påminner om honung, därför kan du till exempel prova att göra din alldeles egna, goda fikonmarmelad eller att tillsätta fikon i müslin till frukost. Kroppen får den energikick som behövs för att klara hela dagen.

    Guldfikon går också att grilla, steka, tillsätta i sallader och använda i bakverk. I torkad form kan man enkelt ta med dem som ett extra energitillskott till träningen, jobbet eller på resan. Torkad frukt är i allmänhet ett bättre alternativ än godis, eftersom det även innehåller en hel del näringsämnen som kroppen kan dra nytta av. Till skillnad mot godis kan guldfikon avnjutas året om med gott samvete!

    Raw food-kvalitet
    I sydvästra Spanien, Extremadura, odlas dessa fikon med massvis av solljus. De odlas ekologiskt och utan svavel eller andra tillsatser som ofta används annars, och torkas långsamt under raw food-tillåtna temperaturer. Detta är hemligheten bakom deras fylliga honungssmak.
  4. Art.nr: 1097x5
    Hampaprotein 50% EKO 5kg
    Hampaprotein
    Hampaproteinpulver kommer från hampafrön. Det har fröets alla goda egenskaper och dessutom ett högt proteininnehåll som samtidigt är mycket lättsmält. I och med en skonsam malningsprocess som avlägsnar mycket av kolhydraterna har detta pulver bara genomgått en mekanisk process, till skillnad från exempelvis vassleproteinprodukter som är framställda med både värme och kemikalier.

    Hampaprotein är helt fritt från gluten, men fullt av vitaminer, enzymer och mineraler. Det har en optimal balans mellan omega 6 och omega 3.

    Till skillnad från andra vegetabiliska proteiner är hampaprotein dessutom fullvärdigt, vilket innebär att det liksom animaliskt protein innehåller samtliga essentiella aminosyror i tillräcklig mängd och i sådan form att vi lätt kan ta upp och tillgodogöra oss dem. Aminosyror är vad man brukar kalla kroppens byggstenar och de är nödvändiga för såväl immunförsvar och matsmältning som muskeluppbyggnad och bevarande av kroppsvävnader. Hampan är således en ypperlig proteinkälla för dig som inte vill äta kött eller för dig som styrketränar och vill ha ett naturligt alternativ till de ofta kemiskt framställda vassleproteinpulvren. (Klicka här för mer utförlig näringsinformation inklusive aminosyror.)

    Hampaprotein är perfekt att köpa för den som har känslig mage, eftersom det är helt fritt från hexan, gluten, soja och laktos.
    Hur använder jag hampaprotein?
    Blanda bara ett par skopor hampaprotein med vatten eller juice för en enkel proteindrink, mixa med färska frukter eller bär till en härlig smoothie, eller strö några skedar över salladen eller på frukostgröten. Vi blandar alltid hampaproteinpulver i våra gröna juicer, och när vi är ovanligt duktiga och tränar så åker det ner någon skopa i återhämtningsdrycken.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-48 av 126

Sida
per sida
Sätt fallande sortering