Aroniabär RAW&EKO 2kg

Mother Earth Big Pack

Produktspecifikation

Ursprung
Polen
Kontrollorgan
KIWA
EAN
7340051816636
Mer information
DescriptionAronia - en mörklila juvel med syrlig smak som innehåller mer flavonoider än de flesta andra bär
I KORTHET
Syrligt bär med högt innehåll av fytonäringsämnen
Ekologiskt, glutenfritt, veganskt
Torkad på råtemperatur (under 45°C)
Används till müsli, snacks och desserter
Vad är aronia?
Aronia (Aronia Melanocarpa L.) är en buskväxt i rossläktet med ett mycket näringsrikt bär som fram tills nu inte rönt något jättestort intresse hos den breda publiken. Anledningen till detta är sannolikt att aronian inte har en söt smak som många andra bär, utan mer en syrlig karaktär. Växten härstammar från Nordamerika men odlas nu som prydnadsväxt eller för sina bär på många olika ställen längst samma breddgrader.

Näringsinnehållet i aronia
Bland flavonoiderna är det i undergruppen antocyaniner som aroniabäret utmärker sig. Antocyaninerna fungerar för växterna som antioxidanter, och skyddar växtcellerna från solljus och annan miljöpåverkan, och binder fria radikaler. Aroniabärets innehåll av antocyaniner är bland de högsta som påträffas i växtriket, i nivå med lila majs (purple corn) och ungefär tre gånger så mycket som i vilda blåbär.

Aroniabären har också ett högt innehåll av K-vitamin, som bland annat är viktig för en god förmåga till blodkoagulation. I bärens kärna finns också glykosiden amygdalin, samma ämne som finns i bittermandel. Detta i mycket mindre mängd än i bittermandel, men bären ska ändå ätas med viss måtta.

Hur använder jag aroniabär?
Aronia är med sin sur-syrliga smak ett bra tillskott i müsliblandningar eller i en fruktig smoothie. Bären kan också användas som dekoration eller för att ge lila-röd färg till desserter.


Innehåll: Torkade aroniabär
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung: Polen


Näringsinformation per 100 g:
Energivärde: 253 kcal
Protein: 2,3 g
Fett: 1 g
Kolhydrater: 54,9 g
- varav sockerarter: 6 g
Kostfiber: 16,9 g